Η ομάδα

Επιστημονικά Υπεύθυνη

Η Μαρία Παπαδακάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Έχει αποκτήσει το πρώτο της πτυχίο στην Κοινωνική Εργασία, έχει Μάστερ στη Δημόσια Υγεία και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας (MPH), και κατέχει διδακτορικό τίτλο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Η κ. Παπαδακάκη είναι Δ/ντρια του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας (ΦΕΚ 2461/16.11.2015) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (LaHeRS, https://lahers.hmu.gr/). Απο το 2020 διατελεί Πρόεδρος του Τομέα Πρόληψης Τραύματοςκαι Προαγωγής της Ασφάλειας στην ΕυρωπαΪκή Ένωση Δημόσιας Υγείας (EUPHA INJ) ( https://eupha.org/injury-prevention-and-safety-promotion). Απο το 2021 συμμετέχει ως εκλεγμένο μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (EPFC) (http://euprimarycare.org/team/).

Έχει διατελέσει μέλος της 7μελούς Ειδικής Επιστημονικής Ομάδας που συγκροτήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για τη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΔΥ1δ/71967 / 31-07-2013). Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την επωνυμία «Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας και Παιδείας Μαλεβιζίου (Δ.Ο.Κ.Α.Π.ΠΑ.Μ) (ΦΕΚ. 646/Β/19.04.2011). Διετέλεσε για πολλά έτη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Αντιπρόεδρος, Ταμίας) του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης. Είναι πιστοποιημένη αξιολογητής του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και αξιολογητής στα Ευρωπαϊκά προγράμματα “Horizon 2020″ “Grundvig” και “Study Visits”.

Έχει συμμετάσχει ως επιστημονικά υπεύθυνη και ως εταίρος σε πολλά ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ε.Ε. (FP6, FP7, LdV, DG MOVE, Πρόγραμμα Υγείας – EAHC, DAPHNE, COST). Εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την Ενδοοικογενειακή Βία. Ορίστηκε ως εθνικός αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Διαχείρισης του έργου «COST Action TU1001». Έχει συμμετάσχει σε πολλά επιστημονικά συνέδρια με ανακοινώσεις και έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 60 άρθρα (h-index=22.0), σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, με υψηλό δείκτη απήχησης, για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την ενδοοικογενειακή βία, την υγεία μετακινούμενων πληθυσμών, την πρόληψη του τραυματος και την προαγωγή της ασφάλειας και άλλα θέματα στο χώρο των επιστημών υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

Επιστημονικοί Συνεργάτες

  • O Koς Ιωάννης Γκιώσης  είναι απόφοιτος του τμήματος Εκπαιδευτικής Κοινωνικής Πολιτικής με κατεύθυνση Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.  Μεταπτυχιακό Δίπλωμα στο  Παιδαγωγικό τμήμα Δ.Ε. Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο  “Στελέχη Εκπαίδευσης στις Επιστήμες της Αγωγής” (2019) με διπλωματική εργασία «Τρόποι ανάπτυξης μηχανισμών αυτορρύθμισης μαθητών με Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες από Ειδικούς Παιδαγωγούς». Έχει ήδη εργασιακή εμπειρία από  φοιτητής έχοντας συμμετάσχει από το 2006 σε κατασκηνωτικά προγράμματα ΑμεΑ. Παράλληλα από το 2011 εργάζεται στα ελληνικά δημόσια σχολεία, έχοντας εμπειρίες από όλες τις δομές  Ειδικής Αγωγής ( Παράλληλη Στήριξη, Τμήμα Ένταξης, Ειδικά Σχολεία).Συμμετέχει συχνά ως εκπαιδευόμενος σε εξειδικευμένα σεμινάρια όπως BRAILLE  τύφλωση και  γραφή (ΣΧΟΛΗ ΤΥΦΛΩΝ), Cygnet  μέθοδο ψυχοεκπαίδευσης  (συμβουλευτική γονέων με αυτισμό), PECS  σύστημα επικοινωνίας , Makatonσύστημα επικοινωνίας, Συνδικαλιστική 1, Σχολική Ψυχολογία, Πρώτες Βοήθειες και μια σειρά σεμιναρίων/ ημερίδων στις οποίες έχει συμμετάσχει και ως εισηγητής. Τέλος εργασίες του έχουν δημοσιευθεί δύο φορές στο επιστημονικό περιοδικό ΄΄Θέματα Ειδικής Αγωγής΄΄. 
  • Η Κα Κουνάλη Βασιλική είναι υποψήφια Διδάκτωρ στο τμήμα Κοινωνικης Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών, εφήβων και ενηλίκων. Η κ. Κουνάλη ολοκλήρωσε τις προπτυχιακες σπουδές της στο τμήμα Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης το 2017 και είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Σχολική/ Εκπαιδευτική Ψυχολογία του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου (2020). Έχει ειδικευτεί στη Συστημική-Οικογενειακή Θεραπεία και την Παιγνιοθεραπεία και συνεχίζει να εκπαιδεύεται στους παραπάνω τομείς. Επιπλέον, Έχει εξειδικευτεί στη Συμβουλευτική Κακοποιημένων Γυναικών και Θυματων ενδοοικογενειακής βίας(Disco, 2019), την Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρίες ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές Δυσκολίες και στη γραφή Braille από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2020) και είναι πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλικων από τον ΕΟΠΠΕΠ. Επίσης, εξειδικεύεται στη διαγνωστική αξιολόγηση, διαχείριση και αντιμετώπιση περιπτώσεων νηπίων, παιδιών και εφήβων που παρουσιάζουν Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) από τη Μονάδα Αναπτυξιακής & Συμπεριφορικής Παιδιατρικής, Α΄ Παιδιατρική Κλινική, Ιατρική Σχολή Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στην χορήγηση και ερμηνεία του MMPI®-2 Πολυφασικό Ερωτηματολόγιο Προσωπικότητας της Minesota. Έχει εργαστεί στην Ψυχιατρική κλινική του Γενικού Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης (2017-2018), από το 2018 έως το 2020 εργάστηκε στον τομέα Αναδοχών και Υιοθεσιών στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, τμήμα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Π.Ε. Ηρακλείου. Παράλληλα από το 2018 συνεργάζεται με το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Μεσογειακού Πανεπιστημίου Κρήτης, ως συνεργάτιδα σε ευρωπαϊκά προγράμματα και προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στην κοινότητα και στο σχολείο. Το 2020-2021 ανέλαβε, ως υπεύθυνη Ψυχολόγος στην Περιφέρεια Κρήτης, το προγραμμα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  που αφορά στη μείωση της σχολικής διαρροής και την ενίσχυση της εκπαίδευσης σε κοινότητες Ρομά και από το 2020 έως σήμερα εργάζεται στην εκπαίδευση ως ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Η Κα Σταυρούλα Λιόλιου είναι υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, ψυχολόγος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσσαλονίκης (2008) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στην Ψυχολογία Παιδιών και Εφήβων από το Πανεπιστήμιο του Λέιντεν, Ολλανδία (2013). Έχει ολοκληρώσει κύκλο εξειδίκευσης στην Εκπαίδευση Ατόμων με Αναπηρίες από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (2010), ενώ παρακολούθησε εκπαίδευση στη Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής στα Χανιά (2014-2016). Από τον Σεπτέμβριο του 2014 συνεργάζεται με το Εργαστήριο Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου ως συνεργάτιδα σε ευρωπαϊκά προγράμματα (Wom-Power, Commun-Aid), σε προγράμματα εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης στην κοινότητα και σε σχολεία και αποτελεί κύριο μέλος της ερευνητικής ομάδας. Από το σχολικό έτος 2015-2016 εργάζεται συστηματικά στην εκπαίδευση ως ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό κυρίως στην αξιολόγηση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με πιστοποίηση στην χορήγηση ψυχομετρικών εργαλείων. Είναι επίσης εκπαιδεύτρια ενηλίκων πιστοποιημένη από τον ΕΟΠΠΕΠ.
  • Ο Δρ. Νικόλαος Μπιτσάκος είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο πεδίο της Κοινωνιολογίας της Εκπαίδευσης, και κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις «Επιστήμες Αγωγής-Ειδική Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Λευκωσίας. Από το 2015 εργάζεται στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με πολυετή εμπειρία σε δομές της ειδικής αγωγής (ειδικά σχολεία, τμήμα ένταξης, παράλληλη στήριξη) και στην αξιολόγηση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με χορήγηση σταθμισμένων εργαλείων. Κατά τη διάρκεια της εργασιακής του πορείας έχει διατελέσει μέλος Επιτροπής Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης (ΕΔΕΑΥ) και μέλος Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΠΕΣ). Έχει εργαστεί ως συνεργαζόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, σε προγράμματα εξειδίκευσης στην Ειδική Αγωγή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ως εκπαιδευτής σε Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, αποκτώντας μια σφαιρική και καθολική αντίληψη των δομών της τυπικής και μη-τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Είναι συγγραφέας πολλαπλών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά και επιμέρους κεφαλαίων σε βιβλία, και έχει πολυετή εμπειρία ως ad-hoc reviewer σε επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.
  • Η Κα Νεκταρία Πεδιώτη είναι απόφοιτη του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Ηρακλείου Κρήτης. Κατέχει δύο μεταπτυχιακούς τίτλους στα γνωστικά αντικείμενα της Εκπαίδευσης Ενηλίκων και της Ειδικής Αγωγής. Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και εργαστηριακή συνεργάτιδα του ίδιου Τμήματος από το 2006 έως και σήμερα. Από το 2019 αποτελεί μέλος της ερευνητικής ομάδας του Εργαστηρίου Μελέτης Συμπεριφορών Υγείας και Οδικής Ασφάλειας του ΕΛΜΕΠΑ. Έχει 20ετή εμπειρία ως κοινωνική λειτουργός σε διαφορετικές ομάδες πληθυσμού και περιβάλλοντα, καθώς και στην εκπαίδευση.
  • H Kα Πιτσικάκη Σοφία είναι Κοινωνική Λειτουργός MSc. Ολοκλήρωσε τις πτυχιακές της σπουδές στο ΑΤΕΙ ΑΘΗΝΑΣ, στο Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας (1991). Σπούδασε ¨Εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή¨ και ¨Συμβουλευτική Κρίσεων κι Ψυχομετρίας¨ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ολοκλήρωσε το Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ) στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Είναι Εκπαιδεύτρια Σχολών Γονέων και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια στη Δια Βίου Μάθηση. Έχει Διδακτική Εμπειρία σε ΚΔΒΜ, ΔΙΕΚ, ΚΕΚ και έχει διατελέσει Συντονίστρια Εργαστηρίων και Εισηγήτρια σε Εκπαιδευτικά Σεμινάρια. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές αφορούν στις “Διαμεθοδικές κοινωνικές παρεμβάσεις σε καταστάσεις κρίσης” (2019)  στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο. Εργάζεται ως Κοινωνική Λειτουργός στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση σε Δομές του Υπουργείου Παιδείας (Ειδικά Σχολεία-ΣΜΕΑΕ, Ε.Δ.Υ., ΚΔΑΥ, ΚΕΔΥ, ΚΕΣΥ) από το 2005 έως και σήμερα ενώ παράλληλα είναι εξωτερικός συνεργάτης στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο από το 2020.